VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Dubbele verzekering schuld van adviseur

Geplaatst op: 25-09-2019, 10:30:44

Een adviseur die een dubbele verzekering afsloot voor een klant, moet daarvoor boeten. Hij betaalt een deel van de te veel betaalde premie terug, maar de klant had zelf ook schuld.

Dat blijkt uit een uitspraak van klachteninstituut Kifid. Die kwam er in een zaak van iemand die begin deze eeuw een net gebouwd appartement kocht. Daarop sloot zijn financieel adviseur onder meer een opstalverzekering.

Maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn. Want op dezelfde dag dat de man zijn opstalverzekering voor zijn appartement sloot, deed de vereniging van eigenaren (vve) hetzelfde voor het hele gebouw. De man was dus dubbel verzekerd.

Claim

Daar kwam hij pas zestien jaar later achter, toen hij in een gesprek met de financieel adviseur (een opvolger die ooit het klantenbestand van de afsluiter van de verzekering over had genomen) zijn polissen door zat te nemen. De man zegde meteen zijn eigen opstalverzekering op en claimde vervolgens €3000 bij de adviseur vanwege de dubbel betaalde premie.

De zaak kwam voor bij het Kifid. Daar bleek dat de adviseur inderdaad zijn zorgplicht niet goed na had geleefd. Omdat de kans groot was dat de vve een verzekering had afgesloten – al was dat toen nog niet verplicht – had de adviseur moeten nagaan of er niet al een opstalverzekering was via de vve.

Eigen schuld

Maar de man was er zelf ook schuldig aan dat hij zo lang dubbel verzekerd bleef. Zo ging hij nooit in op uitnodigingen van de adviseur om langs te komen en zijn polissen door te nemen. Als hij dat wel had gedaan, was de dubbele polis ook eerder ontdekt en opgezegd en was de schade kleiner geweest.

Het Kifid stelt daarom dat beide partijen voor de helft schuldig zijn. In plaats van de geclaimde €3000, moet de adviseur daarom €1500 terugbetalen.

Bron: www.dft.nl van 25 september 2019

Vorige pagina